Från koben till oxlägg.

2011-02-05 @ 17:20:59


Om du har ett koben även kallad kofot, så duger inte den gamla devisen att "man tager vad man haver". I alla fall inte om du vill tillaga denna smarriga rödvinsmarinerade oxlägg med rotfrukter. Nä, då krävs det lite andra grejor.
 




Börja med att blanda marinaden av 1 dl matolja, 2,5 dl rödvin, 1 krm timjan och en tsk smulad rosmarin. Sedan lägger du 1,6 - 1,8 kg skivad oxlägg i ett lågt fat och häller över marinaden. Låt detta stå över natten, vänd köttet en gång. Se nu till att resten av ingredienserna finns hemma.





Receptet är beräknat till 6 pers enl. recept.nu. Nåväl, du behöver plocka fram 4 stora morötter, 3 palsternackor, 3 stora gula lökar och två vitlöksklyftor. Förutom detta behövs, 1 liter spad (marinad, steksky och buljong), 2 msk tomatpuré, salt och peppar.

 Det var så långt. Nu är vi inne på dag två, börja med att sätta på ugnen. Ställ in på 160 grader. Sen är det dags att ta upp köttet och låta det rinna av. Låt den första vätskan rinna tillbaka i marinaden så inte värdefulla droppar går till spillo. Sila marinaden, häll den i ett litermått för enkelhets skull. Dags att bryna kött, rotfrukter och lök.( i den ordningen enl recept) Själv tar jag köttet sist eftersom det ska i långpannan sist. (Sparar disk)



Alltså, bryn dom ganska grovt skivade rotfrukterna och lökklyftorna, i stekpanna. "Bre ut" dom i en långpanna, sen bryner du även köttet väl och lägger ut skivorna över rotfrukterna. Salta och peppra. (Det ser alltid litta proffsigt ut att ta ett par tag på salt respektive pepparkvarnen.
Vispa ur stekpannan med lite buljong, nu har du din steksky som du häller i förutnämnda litermått som nu bör innehålla 1liter vätska, annars får du väl göra något åt det. Tex. fylla på med buljong. Rör ner tomatpurèn och slå vätskan i pannan. (Akta ögonen bara :). Lägg på ett lock eller ugnsfolie.

Nu är det dags för hela härligheten att åka in i den varma ugnen. Låt stå 2 - 2,5 timmar minst, förmodligen längre. Köttet ska vara ordentligt mört. Det är bara att känna sig fram.



Det är oftast inte så jäkla svårt att laga god mat, just denna rätt tar lite lång tid men å andra sidan passar den sig själv den mesta tiden.



 


Sådär mina vänner, käket är klart. Hade Gunnars morfar sett detta, hade han sagt,- ska det va nödvändigt att lägga blommor och skräp i maten. Jag håller inte med, tvärtom så tycker jag att det ser gott och trevligt ut. Så det så.

Servera med antingen kokt ris eller pressad potatis


                                Smaklig spis!

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback